divendres, 21 de novembre del 2014

Èxit en la presentació del llibre 'Antoni Porcar i Candel: el mestre que va donar la paraula als infants'

Ahir dia 20 de novembre va ser la presentació del llibre de Francesca Vidal i Bellés, Antoni Porcar i Candel: el mestre que va donar la paraula als infants, obrint així els actes de la XIII Setmana Enric Soler i Godes.

Va tindre lloc a la Llotja del Cànem, Seu de la Ciutat de la Universitat Jaume I i l'Entitat organitzadora es la Fundació Càtedra Enric Soler i Godes.

La taula la van constituir José Luís Jarque Almela, diputat de Cultura de Castelló, Wenceslao Rambla, Vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, Ferran Zurriaga Agustí i Francesca Vidal Bellés.

El llibre explica la història d’Antoni Porcar que va ser precursor, a primeries del segle XX, en la introducció de les idees de renovació pedagògica que arribaven d'Europa. El contacte amb els mestres freinetistes del grup Batec de Lleida (1930-1933) li va suposar un dels mestratges més influents en el seu ofici de mestre. Com deia el seu amic Soler i Godes i també els seus alumnes, era un mestre d'escola de cap a peus, d'ofici i també de vocació.

 La presentació va ser a càrrec de Ferran Zurriaga, el qual va fer una introducció a la vida d'Antoni Porcar, així com va parlar de les troballes de textos de mestres que treballaven el valencià a l'escola als anys 30 i anècdotes diverses. Francesca Vidal va continuar la presentació ampliant informació de la vida del mestre i explicant com havia recopilat tot el material, i finalment animant a gaudir de les seves pàgines.